Annemieke blog 28 juni 2011

Vandaag betrapte ik mezelf er op dat ik een ramptoerist ben (nog steeds). Uit gebrek aan echte rampen ben ik niet beter dan de rest van Nederland. Bij een écht naar ongeluk, zoals bij Enschede de vuurwerkramp of het vliegtuig wat zich in een flat boorde bij de Bijlmer of ernstige overstromingen in het zuiden van het land, dan waag ik me niet in de buurt. Hoogstens voor de beeldbuis. In dit geval zou de ramp voor mijn ramen plaatsvinden. Er is noodweer voorspeld!

Gisterenavond zei ik mijn vriendin in Drente af. Ik zou een dagje simpeltoerist zijn. Ze woont daar in de buurt van Coevorden in een prachtige boerderij. Echter, de dreiging van een noodweer bij thuiskomst vond ik de voorpret wat drukken. Een echte ramp schuw ik uit gewoonte van levensbehoud. Er zouden hagelstenen van wel tien centimeter naar beneden komen en windstoten langs slaan van wel 100 km. p. uur. Takken zouden afbreken en de regen zou adembenemend naar beneden storten. Zij is er ook geen fan van, vertrouwde ze me toe, en begreep goed dat ik het verzetje verzette.

Boodschappen gehamsterd en verschanst in huis zag ik de eerste regenbuien al vroeg in de ochtend langskomen. Zeer tam. Met wat zwak gerommel en wat lichtflitsen. Om half twaalf werd het zowaar droog en ging ik buiten weervrouw spelen. Ik vond het broeierig en kocht een dode haring. Om half een brak er een magere zon door en half drie lag ik buiten in de schaduw met een boek. Half vier stortte ik al in van de hitte, vertrok naar binnen en sloot gordijnen en ramen om de warmte buiten te houden. Uiteindelijk werd het 32 graden in de schaduw buiten en 29 graden binnen en geloofde ik niet meer in dat noodweer. Arme Demi, onze fret, lag er half dood bij. Zijn kop hing slap uit zijn hangmat, zijn ogen geloken en het leek of hij geen adem meer kon halen. Heel eng allemaal. Hij overleefde het gelukkig.

Op RTL 4, het nieuws van zes uur, beloofde de weerman dat het noodweer toch echt en onoverkomelijk er aan kwam. De NS had al vanaf twaalf uur ’s middags een speciale dienstregeling ingesteld en vanuit België zou het hard onze richting opgaan. Écht, écht, écht! Niet aan te ontkomen. Plus de aankondiging van wat er op het nieuws van half acht zou komen: meer actualiteiten over de gevolgen en het losbarsten. Om half acht hield ik het niet meer uit. Buiten was nog niet veel gedruppel te zien of gerommel te horen. Ik deed het nieuws aan. De weerman liet terrassen zien, die verlaten en afgesloten waren. Ook al gebeurde er nog niets. Het kwam. ‘Zie het zelf!’ Indrukwekkend.

Nu om half tien zie of hoor ik nog steeds niets. Geen druppel. Wel is het wat meer donker dan normaal. Een beetje teleurgesteld ben ik wel. Ik ben dol op noodweer als ik droog (zonder lekkages) thuis zit en ik al mijn dierbaren droog en veilig weet. Mijn soort onvervuld ramptoerisme… Het zou wel zonde zijn voor mijn man zijn mooie Alfa, troost ik mij, als er een hagelsteen zo groot als een golfbal er bovenop zou beuken. En het zou zeker weten een ramp geweest zijn om met de trein terug naar huis te moeten vanuit Drente als ik wel gegaan was, door die rare dienstregeling. Ook al is er geen ramp dan maakt de NS er wel één van het weeralarm. Dat troost me dan ook wel ietwat, dat dit dan de ware niet logische reden van afzeggen blijkt te zijn. Misschien hoost het nu alleen in het zuiden en missen wij de ramp? Dat is dan toch maar mooi voor ons in het westen. Dan missen we vast ook de Apocalyps in 2012. Blijkt de hemel hier aan de kust te liggen. Wat een grap!

Twintig juli ga ik nieuwe poging wagen om op en neer Drente te gaan! Dat je het weet in verband met mogelijk onbetrouwbaar weeralarm. Op de NS kan je in ieder geval rekenen dat ze inflexibel omspringen met niet vaststaande feiten. Onzekerheden in het verleden geven garantie voor zekerheden in de toekomst. Hoogstwaarschijnlijk is hier sprake van een omkoopschandaal met Meteo Consult: in geval van extreme hitte wil het NS personeel graag RUSTIG en ongestoord op het strand liggen. De rest van NL, zeker weten ik, is er ingestonken. Het NS beleid: grootste échte langstdurende ramp voor Nederland sinds de overstroming in Zeeland!!! Mind my words.

Hierbij akte