Maak de pianostemmer niet ontstemd

Uitgewerkt zondag 15 juni 2008

Vol liefde boog de pianostemmer zich over het wel en wee van mijn piano. Het viel wel mee, ze was niet zo ontstemd vandaag. Er was zo zeker tijd over voor een riedeltje. Mijn parkieten kwetterden gezellig mee met de klassieke muziek. Hij merkte op dat beesten zo van muziek konden genieten… behalve kleine keffertjes, vertrouwde hij me toe.

Laatst was hij alleen met zo’n poedel. Hij kon het snaarinstrument maar niet op toon brengen door het irritante kabaal van het beest. Toen hij zichzelf met veel moeite in een staat van opperste concentratie gebracht had, beet de hond zich stevig in zijn enkel vast. Instinctief haalde hij met zijn stemhamer uit naar de kop van het beest. In zijn levenloze staat liet de poedel alles lopen en het tapijt kleurde geel. De stemmer had meteen spijt van zijn daad en sleepte de hond onder de bank en legde een kleed op de vlek.

Met paniek in zijn achterhoofd en plichtsbesef in zijn voorhoofd was het stemmen vlug gedaan. Hij rekende af en liep de deur uit voordat het bewijsmateriaal hem zou ontmaskeren.

Hij wist zeker dat hij al wat hoorde scharrelen onder de bank, verzekerde hij mij, en hij ging verder met het stemmen van mijn piano. Ik hield hem in de gaten.