Mitochondrion, energieproducent voor de cel

Aangemaakt dinsdag 20 januari 2009

Ik heb eens met een bioloog gepraat over het vreemde feit dat alleen de man in staat is zijn mannelijk geslacht door te geven via een Y chromosoom, die zich in de eicel verbindt met een X chromosoom. Vrouwen ontvangen twee X chromosomen. Ik meende te begrijpen waarom de mannelijke lijn in genealogie zo belangrijk werd gevonden, omdat die duidelijker was dan bij de vrouw. Een zoon is voor de helft rechtstreeks afkomstig van de genen van zijn vader en die weer van diens vader etcetera. Voor vrouwen is dat allemaal niet zo duidelijk. Hun vaderlijke en moederlijke X chromosoom kan van vier oma’s komen. Eentje van de moeder van hun moeder of haar vader, en eentje van de moeder van hun vader of de moeder van zijn moeder. Zo wordt het al wat ingewikkelder.

Die bioloog merkte op dat het veel belangrijker te weten is dat de eicel en niet de zaadcel de mitochondriën levert.

Op het internet vond ik de definitie van mitochondrion: bacterie die is gespecialiseerd in functies voor energieproductie voor de cel. In een oerverleden hebben we deze bacterie in onze mensencel opgenomen en zijn een samenwerkingsverband aangegaan. De celkern produceert eiwitten die de mitochondriën nodig hebben om te overleven en zij geven op hun beurt ons energie om te overleven.

Op het internet las ik ook dat ze hebben kunnen achterhalen dat er slechts zeven verschillende mtDNA zijn, waarvan we afstammen. Eva had zeven dochters! De oorspronkelijke mitochondrion is zo gedegenereerd dat het nog maar 13 eigen genen bezit. Die staan voor hun eigen reproductie, waartoe ze eigen eiwitten aanmaken.

Hoe meer mitochondriën we in onze cellen hebben zitten des te meer vitaal we zijn en ons voelen! In de mitochondrion zelf zitten cristae, uitstulpingen waartussen vloeistof zit. Het aantal cristae binnenin staan weer in verband met de intensiteit van de ademhaling. De zuurstofopname, die we nodig hebben voor verbranding.

Zonder mitochondriën geen leven. Weer een voorbeeld van de evolutionaire flessenhals waarlangs wij geglipt zijn. Ook een voorbeeld dat de vrouwen er eerder moesten zijn dan de mannen. Ook een voorbeeld hoe belangrijk het eten van eiwitten en het opnemen van zuurstof voor onze gezondheid is.