Voorkeur is relaxter dan verwachting

Aangemaakt donderdag 15 januari 2009

Verwachtingen koesteren is heel mooi om te hebben als je de top wil bereiken. Je ziet maar EEN doel en deze is de beste. Elk obstakel die jou in de weg staat wordt opgeruimd anders voel jij je gefrustreerd. Nietsontziend ga je recht op je doel af, die je het liefst in zo’n kort mogelijk termijn bereikt voor de kick.

Elk obstakel dat blijft bestaan is een doorn in je oog. De stress verdwijnt niet, want het probleem blijft bestaan en de spanning neemt maar toe.

Een verwachting opgeven is heel moeilijk, want je hebt jezelf emotioneel verbonden met het resultaat. Je hele wereld houdt zelfs op voor je gevoel als je de controle over het volharden in jouw verwachting verliest. Ik heb zelfs hele rouwverwerkingen om mij heen bespeurd, depressies en burnouts en dat alleen omdat men teleurgesteld is in het realiseren van zijn verwachting.

Als een verwachting wel uitkomt geeft dat veel voldoening. Je hebt de realiteit goed ingeschat en je vermogen om iets te bewerkstelligen. Je kunt heerlijk achteroverliggen totdat de volgende verwachting je rust weer komt verstoren.

Het vak statistiek heeft mij veel inzicht gegeven in de zin en onzin van verwachtingen. Als er veel van het resultaat afhangt, er hangt een leven of levens van af, dan is het handig om alles zo goed mogelijk voor te bereiden of voorbereid te zijn zodat de verwachting uitkomt. In een zaak op leven en dood heb je maar ÉÉN optie, want de dood is definitief. Een verwachting koesteren en cultiveren is voor alle partijen prettig in een noodzaak. Bijvoorbeeld als een chirurg je gaat opereren vind je het niet prettig als hij zegt:”bij mijn collega heeft u een overlevingskans van 100%, bij mij 10, maar hij is nu eenmaal op vakantie… laten we maar het beste er van verwachten.” Laat hij op iemand anders oefenen, denk je dan!

In het dagelijks leven gebeurt er niet veel meer dat je slechts één mogelijkheid hebt om te overleven. Ook al is het heel naar om ontslagen te worden, de griep te krijgen, dat je partner het niet meer ziet zitten met je etcetera. Het heeft geen zin om als een pittbull je vast te bijten in een uitzichtloze zaak. Wel kan je gebruik maken van voorkeur. Bij een voorkeur sta je open voor andere uitkomsten die zich verdelen over ‘vreselijk’ tot ‘ook goed’. Je staat wat meer ontspannen in de gebeurtenis, er is minder stress en zelfs uit ‘vreselijk’ valt er nog voldoening te halen, de volgende keer beter.