Gevolgen van te ijverig etiketjes plakken

Aangemaakt woensdag 25 maart 2009

Het hele probleem in de wereld is ontstaan omdat we etiketten zijn gaan plakken op gewoonweg alles wat we waarnemen. Door ons moreel oordeelsvermogen maken we er geen pretje van hier op aarde. Ik ben een voorstander van bespiegeling en beschouwing om het bestaan te veraangenamen.

Die etiketten noemen we feiten. Er is niets mis met ‘het feit’ dat we alles in woorden en modellen willen vatten, maar er is wel iets mis met ons idee van de werkelijkheid en wat nu werkelijk waar is. Dat noem ik ‘etiketjes plakken’ als milder etiketje voor het begrip (ver)oordelen. Er is geen wolkje aan de lucht, of die nu zon- of maan overgoten is, als we ons houden aan of onderhouden met bespiegelingen in plaats van gaan geloven in onze projecties als waarheid en feiten.

Ik ben op dit idee gekomen dankzij de film Life of Brian aan de ene kant van het spectrum en de film Ciske de Rat aan de andere kant.

Onze projecties zetten aan de ene kant de gewone mens op een voetstuk als een goeroe, die in het ergste geval in zichzelf gaat geloven onder invloed van al die aanbiddingen totdat hij ‘afgeschreven’ wordt. Voorbeelden ten over: Hitler, alle erkende goeroes die kwamen en gingen met hun sektes, diverse politici op kleiner niveau hier in Nederland. Life of Brian haal ik aan, omdat het een persiflage was op de aanbidding van Jezus tot goddelijke hoogte aan toe. Brian werd daar kribbig van. Hij had geen zin in al die Verlossers etiketjes. Maar niemand luisterde en zijn volgelingen maakten hun eigen projecties ‘waar’ via hem. Hoe het met Jezus is afgelopen menen we te weten, maar Brian was verongelijkt over het onrecht wat hem werd aangedaan. De film eindigt met het vrolijke, relativerende liedje ‘always look at the bright side of live’. (zie: http://www.youtube.com/watch?v=jHPOzQzk9Qo )

Met onze projecties kunnen we aan de andere kant mensen aan de zelfkant van de samenleving plaatsen. De zondebok krijgt de schuld voor alle ellende wat een groep of individu overkomt. Niet de situatie is ellendig, maar jij als persoon moet als veroordeelde de last van ellende dragen. Je kan zwaar doen en als voorbeeld wijzen op de gevolgen van deze vorm van projecties op groepen als de heksenjacht in de 16e en 17e eeuw en modernere heksenjacht zoals die recent in voorheen Joegoslavië. Maar ik houd het dit keer net zo luchtig als bij de film van Life of Brian. Ik haal het kleine leed aan in de vorm van Ciske de Rat(zie:

Tussen deze twee extreme vormen als gevolg van feitelijk gemaakte projecties ligt natuurlijk een heel scala van min of meer leed. Het voordeel van bespiegelen hoef ik denk ik niet meer aan te halen. Het is de meest mensvriendelijke vorm van onze menselijke activiteiten hier op aarde. Het is heel relativerend om te doen en het werkt last verlichtend.

Wat ik me alleen afvraag is hoe je het moet aanpakken om zonder etiketjes door het leven te gaan? Niet opplakken en niet opgeplakt krijgen, DAT is de vraag. Hoe zorg je er voor dat elk van ons zich licht en helder door het leven kan bewegen en blijft bewegen?