Boekbespreking: Spiritueel door de overgang – Lisette Thooft

1001004011290176

Aangezien ik zelf midden in de overgang zit zocht ik een boek om deze ‘crisis’ in ieders leven te duiden. Veel boeken gaan over de fysiologische veranderingen en leveren een beschrijving van dit gebeuren op maar geen uitleg waarom je dit als mens moet doormaken. Het enige boek wat ik tegenkwam en exclusief gericht is om deze passage bij te lichten is dit boek van Lisette Thooft, Spiritueel door de overgang. Uitgegeven in 2011, de geheel herziene en uitgebreide heruitgave van Spiritualiteit werkt in de overgang, dat ik niet vond voldoen en teleurgesteld heb weggelegd (misschien was ik toentertijd er ook nog niet aan toe). De overgang is door het aantoonbare eindstation van de vruchtbaarheid, de menopauze, zich als een bezit toegeëigend door de vrouwen, terwijl mannen ook een overgang doormaken zónder onvruchtbaar te raken. De levensenergiestroom keert 180 graden bij mannen. Mits ze zichzelf vanuit hun hart in plaats van hun ego gaan geven na of tijdens hun spirituele overgang. Dan krijgen ze energie in plaats van dat ze dagenlang uitgeput moeten bijkomen van hun ‘lozing’. Vrouwen kunnen zich alleen nog maar overgeven vanuit hun hart en kunnen niets meer fysiologisch overhebben voor een ander tegen hun zinnen in. Omdat ik nog midden in het proces zelf zit en moet ervaren hoe ‘waar’ de mythosofie van Lisette verwijs ik naar de samenvatting op pagina 126 en 127 van haar boek.

Hierbij geef ik alsnog in eigen woorden weer wat zij veel beter kon verwoorden op p. 126-127.

Een overgang is een transitieperiode waarbij je loslaat wat niet meer ‘levensvatbaar’ is en je omarmt wat ‘nieuw’ is. Net als een crisis lijkt alles wat voorheen nog zo soepel verliep niet meer te werken. Het is alsof je alle houvast in één keer verloren hebt. De bekendste biologische overgangen in het leven van de mens zijn die van de puberteit en je beruchte midlife fase. Als je door je leeftijd voelt dat alle vaste grond onder je voeten afbrokkelt kan het helpen te beseffen dat dit een illusie is van de geest. Je moet je oude manier van doen loslaten, omdat je lichaam nu volgens een veranderd hormonaal systeem is gaan werken. Hoe eerder je dit inziet, des te gemakkelijker kan je afscheid nemen van het oude systeem en gelukkig zijn met een nieuwe fase van je leven. Een overgang gaat altijd gepaard met stress, want je wordt ‘opnieuw’ geboren. Als je stijf staat van de stress sta je niet altijd stil bij de belofte van het herboren voelen na de passage. Toch is dit het licht in de duisternis om je op te richten, omdat je anders onnodig blijft steken in je onzekerheid.

In de midlife van zowel vrouw als man staat een vuurspuwende draak op. De kundalini kracht die als een slang opgerold zit onder bij je stuitje. Deze symboliek van levenskracht wordt niet meer gebruikt om leven te scheppen ten bate van de overleving van de soort maar strekt zich uit naar de hemel om het leven te genieten door de tegenstellingen te overbruggen. Uiteindelijk is de levenskracht bedoeld om spiritueel te evolueren en niet vanaf je pensioenleeftijd te consumeren..

Lees het boek maar. Dan weet je wat ik hier gezegd heb. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Je bent nooit te oud of te jong om spiritueel te groeien.