Vol-ledig mens zijn is de menselijke maat

Aangemaakt 6 april 2008

De mens in de 21e eeuw is op zoek naar een volledig leven maar … met mate…

Er was eens lang geleden een mystica, Hildegard, die haar chronisch ziek zijn als symptoom ging beschouwen en niet als oorzaak van pijn. Deze verandering van visie genas haar.

Zij hielp ook anderen zichzelf te genezen door de aandacht te richten op de werkelijke oorzaak: een verstoord evenwicht tussen lichaam en geest.

Na genezing bleef ze in balans door te letten op de menselijke maat. Vanaf 1830 de gulden snede genoemd, een afgeleide van het gulden getal phi uit de klassieke oudheid.

Zolang de mens leeft is het op zoek naar deze gelukzalige staat. In de buitenwereld door te hebben. In de binnenwereld door te zijn. De filosofen gingen op zoek naar het ware, juiste en schone. Religieuzen en atheïsten/heidenen naar een God of Goden. Materialisten naar de grenzen van het maakbare en kunstenaars naar de grenzen van het ideale.

In deze nieuwe eeuw zien we dat het evenwicht in de wereld ernstig verstoord. De menselijke maat staat weer boven aan ons aller agenda! Ik heb pas geleden een boek aangeschaft van een haptonoom Bob Boot ‘De innerlijke meetlat’, wat ik binnenkort wil gaan lezen.

Mijn visie op de menselijke maat is dat de geest vol-ledig moet zijn. Mijn hoofd zit vol met informatie. Eerst moet het half leeg zijn wil er weer wat van buiten binnen kunnen komen. Door de informatie in te perken en te verwerken hoop ik weer gauw half vol en dus weer volledig te zijn als mens. Een geheel lege geest is ook niet goed. Dan leef je als een kip zonder kop. Maar daar ben ik voorlopig niet bang voor met al die rijkdom om ons heen.

Een volledig mens is compleet en in balans. De menselijke maat is de ervaring van de flow. De mens in de 21e eeuw is op zoek naar een volledig leven maar … met mate.