Boekenbespreking: Alchemie van de Liefde, Jezus&Maria Magdalena – Lisette Thooft

 

10010040057524651001004002726657

Twee boeken van Lisette Thooft bespreek ik dit keer tegelijkertijd, omdat ze met elkaar verweven zijn. Eerst heb ik haar nieuwste boek gelezen: Alchemie van de liefde. Het geheim van de strijd, en hoe relatieconflicten je helpen om de steen der wijzen te vinden (2008). Het boek is prachtig gebonden in een formaat van een groter vierkant vouwblad. De kaft is zacht gevuld. Dit boek trok me als eerste aan, omdat het over de chemie gaat die van binnen plaatsvindt als je een relatie aangaat. Ik beschouw alchemie als een praktische filosofie: hét recept voor een gelukkig en betekenisvol leven, als je tenminste het chemisch proces aan durft te gaan…

Aangetrokken door haar vernieuwende ideeën heb ik hierna haar eerdere boek  gelezen: Jezus & Maria Magdalena. Een mythe van liefde en vrijheid (2006). Het is geen probleem om deze boeken apart van elkaar te lezen. In januari 2011 verwacht Lisette haar nieuwste werk uit te brengen.

Na het éénmaal doorlezen van De alchemie van de liefde, waarin de principes (richtlijnen voor menselijk gedrag die zijn waarde op langere termijn hebben bewezen) van alchemie uit de doeken gedaan worden, ben je al aardig op weg om de wereld om je heen op waarde te kunnen schatten. Je bent dan nog niet klaar met de ongetwijfeld lange weg, die je moet afleggen wil je sowieso zover zijn om deze steen der wijzen te ontvangen.

De enige mythosofe in Nederland, Lisette Thooft, beschrijft het oermateriaal wat ons rijkelijk door de natuur ter beschikking gesteld is, de prima materia: ‘letterlijk het eerste materiaal, het door God gegeven of door de natuur geleverde basismateriaal, dat ons ter beschikking staat (p. 23)’. Dit Goddelijk materiaal, in en buiten ons in overvloed beschikbaar, is precies goed genoeg én juist datgene wat je nodig hebt om er ultima materia van te maken (‘de hoogste volmaaktheid die op aarde bereikbaar is, is de vrijheid om ook het onvolmaakte te accepteren en lief te hebben, p. 7’). Ondanks dat het ons evolutionair gezien nog niet zo gegund is om deze steen der wijzen op eenvoudige wijze te vinden, is het wel mógelijk op deze manier..

Net als dat ik heel blij ben met een plattegrond wanneer ik zelf op reis ga, ben ik ook heel blij met het voorwerk dat Lisette verricht heeft, wat bij mij hetzelfde werkt als een antwoordenboek geleverd bij een boek vol moeilijke wiskundige opgaven. Als je weet wat er te verwachten valt (wat de oplossing van een probleem is) dan kan je in ieder geval recht op je doel af mocht je de hemel al op aarde willen brengen. Haar boek is een naslagwerk geworden, waarin twaalf hoofdstukken de weg tot de (her-)verlichte mens beschrijft. Het beoefenen van de principes leidt uiteindelijk tot een leven in evenwicht met de kosmische wetten.

Het voorgaande deel over Jezus&Maria Magdalena geeft een goede illustratie over het tot een volledig leven komen (of hoe het innerlijk of uiterlijk ‘heilig huwelijk’ aan te gaan, de steen der wijzen- de ultima materia- te vinden, het grootste geluk op aarde of hoe je het ook wilt noemen). De verhalen over en verbonden aan de levens van deze mythologische (?), historische (?) figuren uit de bijbel maken bijzonder helder hoe geestelijke overdracht en transformatie werkt en bijdraagt tot bewustzijnsontwikkeling van de afgesplitste en tevens verbonden mens. Lisette noemt haar ideeën geen theorie of model maar een mythe. Een mythe van liefde en vrijheid. Geen mythe als een sprookje en droom maar lekker voort, een oorspronkelijke mythe in de authentieke vorm van krachtige beelden over ons ontwikkelingspad van oerknal tot voorzien eindpunt.

Als wij onze dualiteit weten te overwinnen met behulp van onze unieke scheppende verbeeldingskracht, dan maken we een non-duale werkelijkheid waar, waarin we maximale liefde en bewegingsvrijheid ervaren. Vanuit de symbiose in de baarmoeder maken alle mensen eerst de pijnlijke illusie van afscheiding van het geheel mee. Het is belangrijk om eerst de grenzen van je eigen ik te leren kennen. Na deze zelfkennis ben je in staat om deze staat van onvoorwaardelijke liefde en vrijheid te ervaren. Weer op te gaan in de symbiose zonder ontkenning van je eigen individualiteit.

Ik ben er van overtuigd dat Lisette op het juiste spoor zit en dat het een goed idee is om mythologisch materiaal te bestuderen, omdat dit het onbewuste materiaal is waar we ons in ons eigen tempo bewust van kunnen worden en maken.

Haar schrijfstijl is vlot, duidelijk, eigentijds, concreet en vaak gevat in veel humor en relativeringsvermogen. Haar boeken lezen is volop genieten!

Zie ook haar website:

http://www.lisettethooft.nl/

En die van Annine van de Meer (apart van Lisette voorvechtster als theologe om het vrouwelijke en mannelijke in deze tijd tegen/met elkaar uit te balanceren):

Home

http://www.anninevandermeer.nl/html/annine.htm

http://www.anninevandermeer.nl/